Punts de Pas


Veure els punts de pas en un mapa més gran

L'objectiu dels quaranta "Punts de pas" és facilitar que el Llibre Errant pugui visitar un gran nombre de cultures en els cinc continents i que el seu recorregut sigui un modest homenatge a tot tipus de persones, cultures, tradicions, idiomes, religions o pobles que conformen una bona mostra de la riquesa del nostre món. Som conscients que no estan tots els que són, ni són tots els que estan.


Punt de partida

Barcelona
Ramon Llull
Punt de sortida: Estàtua de Ramon Llull, Universitat de Barcelona.
Localització: Gran Via de les Corts Catalanes, 585, Barcelona, Catalunya, Espanya.
Descripció: Considerat un dels creadors del català literari i un del primers en emprar una llengua neollatina per expressar coneixements filosòfics, científics i tècnics, a més de textes novelístics. Va escriure 243 llibres que inclouen matèries tan variades com la filosofia ("Ars Magna"), la ciència ("Arbre de ciència", "Tractat d'astronomia"), l'educació ("Llibre d'Evast e Blaquerna", que inclou el "Llibre d'Amic e Amat"), la mística ("Llibre de contemplació"), la gramàtica ("Retòrica nova"), la cavalleria ("Llibre de l'orde de cavalleria"), novel·les ("Llibre de meravelles", que inclou el "Llibre de les bèsties"), i molts altres temes que el mateix autor inmediatament traduïa a l'àrab i al llatí.












Portugal, Porto
Llibreria Lello e Irmao
Punt de pas: Llibreria Lello e Irmao
Localització: Rua das Carmelitas, 144, Porto, Portugal.
Descripció: Coneguda com una de les llibreries més boniques del món, l'edifici actual fou construït per l'enginyer Francisco Xavier Esteves i inagurat el 1906. A la cerimònia d'inauguració van assistir el poeta Abilio Manuel Guerra Junqueiro, el lingüista, etnògraf i arqueòleg Leite de Vasconcelos i el que posteriorment fou primer ministre portugués Afonso Costa. La façana destaca pels seus detalls modernistes i neogòtics, mentre que l'interior impressiona per l'ornamentació, l'escala d'accés a la planta superior i els grans vitralls del sostre: art, història i literatura portuguesa abracen el seu interior.

Anglaterra, Londres
Karl Marx
Punt de pas: Casa de Karl Marx
Localització: Dean Street, London, W1D 4, Anglaterra, Gran Bretanya
Descripció: Pare teòric del socialisme científic i del comunisme, juntament amb Friedrich Engels, és considerat una figura història clau per entendre la societat i la política. En la seva etapa londinenca, Marx es dedica a escriure una de les seves obres fonamentals: El Capital.

Escòcia, Edimburg
Adam Smith
Punt de pas: Estàtua d'Adam Smith
Localització: Parlament Square, Edimburg, Escòcia, Gran Bretanya
Descripció: Adam Smith està considerat un dels màxims exponents de l'economia clàssica. Gràcies a la seva obra, el títol complet de la qual és "Una investigació sobre la naturalesa de les causes de la riquesa de les nacions", és considerat el fundador intel·lectual del capitalisme.

Països Baixos, Amsterdam
El diari d'Anna Frank
Punt de pas: Casa d'Anna Frank
Localització: Prinsengracht 267, Amsterdam, Països Baixos
Descripció: El diari d'Anna Frank és un relat auto-biogràfic de la vida de la nena alemanya jueva Anna Frank (Annelies Marie (Anne) Frank) entre el 12 de juny de 1942 -data que va fer tretze anys- i l'1 d'agost de 1944 -tres dies abans d'ésser deportada al camp de Westerbork- on relata la seva existència durant més de dos anys en un refugi (un amagatall en la part del darrera de l'edifici de l'empresa familiar) quan va haver d'amagar-se dels nazis a Amsterdam, durant la Segona Guerra Mundial.

Dinamarca, Copenhaguen
Hans Christian Andersen
Punt de pas: Escultura de "La Sireneta"
Localització: Carrer Langelinie 1, Copenhaguen, Dinamarca
Descripció: Escriptor i poeta danès, famós internacionalment pels seus contes infantils com "L'aneguet lleig", “El vestit nou de l'Emperador”, “El soldadet de plom”, “La petita venedora de llumins”, “El rossinyol”, “Les sabates vermelles” o “La sireneta”. La seva observació de la vida, els seus viatges, l'embruix de la naturalesa i les llegendes i contes nòrdics i centreeuropeus, foren les seves millors fonts d'inspiració.

Itàlia, Venècia
Els viatges de Marco Polo
Punt de pas: Casa de Marco Polo
Localització: Corte Prima del Milion, 30100 Venècia, Veneto, Itàlia
Descripció: Els viatges de Marco Polo és la crònica més famosa i popular del segle XIII, en el que es descriuen els viatges i les estances de l'explorador i mercader Marco Polo per la Ruta de la Seda, el Pròxim Orient, Armènia, Pèrsia, Afganistan, l'Àsia Central, diferents llocs de l'Imperi de la Xina i Indonèsia.

Àustria, Viena
Cafè Central
Punt de pas: Cafè Central
Localització: Ecke Herrengasse / Strauchgasse 1010 Viena, Àustria
Descripció: El Cafè Central és un edifici neo-renacentista que obrí les seves portes el 1860 i es convertí en un dels punts de trobada més importants dels intel·lectuals europeus. En les seves taules es començaren a dibuixar les obres de l'escriptor i poeta Peter Altenberg, del dramaturg Hugo von Hofmannsthal, de l'escriptor i matemàtic Leo Perutz, del polític i teòric revolucionari León Trotsky, del filòsof, periodista i actor Egon Friedell o de l'arquitecte Adolf Loos.

Rússia, Moscou
Anton P. Txèkhov
Punt de pas: Cementeri Novodevitxi, Moscou
Localització: Cementeri Novodevitxi, Moscou, Rússia
Descripció: Antón Pàvlovich Txèkhov fou metge, escriptor i dramaturg rus. Enquadrable en la corrent naturalista, fou un mestre del relat curt, i és considerat com un dels més importants escriptors de contes de la història de la literatura. Anton Txèkhov va morir a causa de les complicacions provocades per la tuberculosi. Està enterrat en el cementeri Novodevitxi a Moscou.

Grècia, Delfos
La deessa Gaia i Homer
Punt de pas: Lloc arqueològic de Delfos.
Localització: Delfos, Grècia
Descripció: La tradició relata que Gea (o Gaia - la mare terra-) fou la primera deessa d'aquest temple. La llegenda de la fundació del temple de Delfos és coneguda per Homer, que ens relata com el déu Apol·lo volia fundar un oracle prop del cim Parnàs i va arribar a la ciutat de Crissa, li va agradar el lloc i va començar a construir el temple, que acabà sota la direcció de dos dels seus germans, Trofoni i Agamedes. Homer és el nom donat al poeta que tradicionalment se li atribueix la autoria de les principals èpiques gregues: la Ilíada i l'Odissea.

Turquia, Istanbul
Carta de Mahoma a Muqawqis
Punt de pas: Museu Palau Topkapi
Localització: Topkapi Sarayi, Istanbul, Turquia
Descripció: Mahoma va mantenir correspondència amb diversos reis amb l'objectiu que abracessin l'Islam. Des que el sultà Abdülmecid va comprar per 200 lliures la carta que Mahoma va enviar al governador d'Egipte Al-Muqawqis, la missiva es conserva en el palau Topkapi d'Istanbul.












Israel, Qumran
Manuscrits del Mar Mort
Punts de pas: Cova de Qumran
Localització: Prop del Kibbutz de Kalia, Israel
Descripció: Els Manuscrits del Mar Mort són una col·lecció de quasi 800 escrits d'origen jueu, escrits en hebreu i arameu per integrants de la Congregació Jueva dels Esenis i trobats en onze grutes en els escarpats voltants del Mar Mort. La majoria d'ells daten d'entre els anys 250 a. C. i 66 d. C., i entre ells hi ha els textos més antics de que es disposa en llengua hebrea del Tanaj o Antic Testament Bíblic.

Iran, Nixapur
Rubaiyat
Punt de pas: Tomba d'Omar Khayyam
Localització: Nixapur, Iran
Descripció: Aquesta deliciosa col·lecció de “quartetes”, eminentment simbòlica amaga, sota una poesia que canta al vi i a l'amor, una de les veus més pures de l'espiritualitat musulmana. Omar Khayyam (nascut a Nixapur en el segle XI) és considerat un dels més grans sufís de Pèrsia. Matemàtic i astrònom, a més de poeta i filòsof, la seva fama de gran savi ha perdurat durant segles.

Uzbekistan, Bukharà
Nasruddin
Punt de pas: Escultura de Nasrudin
Localització: Estany de Labi Hauz, Bukharà, Uzbekistan
Descripció: El Mestre Nasruddin és un personatge mític, protagonista d'històries curtes sobretot de tradició oral, que té una part important dins de la cultura popular musulmana, encara que no només en aquesta. Està molt viu en països que van des de Mongòlia i fins al Pròxim orient i se'l coneix amb diversos noms, segons el territori d'on es tracti. És considerat un Don Quixot islàmic, perquè acostuma a ser sensat en la seva bogeria i recull tot l'enginy popular d'Orient Mitjà, transmetent de forma simplificada els ensenyaments del sufisme.

Kirguizistan, Bixkek
Llegenda de Manas
Punt de pas: Monument a Manas
Localització: Plaça Manas, entre els carrers Chui i Manas, Bixkek, Kirguizistan
Descripció: Manas és el nom de l'heroi fundador de la identitat nacional kirguís -segle IX- i així mateix és el títol del poema èpic més famós d'Àsia Central, que relata amb quasi un milió de versos la saga familiar de Manas i la unió de les quaranta tribus nòmades d'origen kirguís. Fins a la fi del segle XIX, aquest poema era trasmès oralment entre les famílies i recitat pels manaschis (trobadors) que fins a l'actualitat l'acompanyen de melòdics cants.

Índia, Dharamsala
Manuscrits Tibetans
Punt de pas: Biblioteca d'Obres i Arxius Tibetans
Localització: Gangchen Kyishong Dharamsala 1792, Himachal Pradesh, Índia
Descripció: La biblioteca posseeix més de 80.000 manuscrits, llibres i documents, thangkas, més de 600 estàtues, objectes del patrimoni budista, 6.000 fotografies i molts altres materials, que van poder salvar-se a la destrucció de la Revolució Cultural.

Xina, Dunhuang
Sutra del Diamant
Punt de pas: Coves de Mogao
Localització: Dunhuang, Gansu, Xina
Descripció: El Sutra del Diamant (un sutra Mayahana del gènere de la Perfecció de la Saviesa) és un exemplar del llibre imprès més antic del què es té notícia. Es tracta d'un manuscrit de quatre metres de llarg que data de l'11 de maig de l'any 868 i que forma part dels tresors arqueològics que van sortir de la Xina a principis del segle XX per acabar en museus europeus i nordamericans. Aquest manuscrit fou trobat a les Coves de Mogao, un conjunt de 492 temples excavats a la roca d'un penya-segat i decorats amb pintures murals i centenars d'escultures de Buda i bodhisatves. Aquest conjunt ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Xina, Jiangyong
Nü Shu
Punt de pas: Jardí i centre cultural de Nü Shu
Localització: Nü Shu Village, Jiangyong, Hunan, Xina
Descripció: El Nü Shu, traduït literalment "Escriptura de dones", és un sistema d'escriptura sil·làbic que fou emprat entre les dones de la regió de Jiangyong a Hunan en el sud de la Xina. Ja que l'ensenyament de l"escriptura d'homes" (Nan Shu) era prohibida a les dones, aquestes van inventar i emprar en secret el Nü Shu des del s.III de la nostra era i fins el segle XX. Gran part de les seves obres van ésser les "cartes del tercer dia", llibres enquadernats en tela creats per les "germanes de sang" amb motiu dels casaments.

Rússia, Arséniev
Dersú Uzalà
Punt de pas: Monument a Arséniev i Dersú
Localització: Ciutat d'Arséniev, Rússia
Descripció: La novel·la de Vladimir Arséniev està considerada un clàssic de la literatura russa. L'escriptor narra la seva trobada amb Dersú Uzalà, un ancià caçador de la tribu xinesa Hezhen, la seva relació d'amistat i el seu profund respecte per la humanitat de Dersú, que provenia d'una cultura totalment diferent a la seva. Dersú, nòmada i animista, tenia una relació amb la natura d'igual a igual, sense intentar imposar-se, com feia la civilització occidental.

Japó, Otsu
Matsuo Bashō
Punt de pas: Tomba de Matsuo Basho, en el Temple Gichu-ji
Localització: Temple Gichu-ji, Otsu, Japó
Descripció: Matsuo Bashō era el pseudònim de Matsuo Munefusa, poeta japonès considerat com un dels haijin més importants del shogunat Tokugawa, i recordat avui dia per haver portat el haiku a la més gran expressió literària.

Vietnam, Hanoi
Van Mieu, Temple de la Literatura
Punt de pas: Temple de la Literatura
Localització: Pho Quoc Tu Giam cantonada amb Pho Van Mieu, Hanoi, Vietnam
Descripció: A l'any 1070, el rei Ly Thai Tong fundà aquest temple dedicat a Confucci i a l'any 1076 s'establí la primera universitat de Vietnam, amb la finalitat d'educar als futurs mandarins en el coneixement dels clàssics confuccians i en el domini de la composició literària i de la poesia. Avui dia el Temple de la Literatura representa una de les millors mostres de l'arquitectura tradicional vietnamita i és, a més un homenatge a Confucci i als seus ensenyaments: la bona conducta en la vida, el bon govern de l'Estat (caritat, justícia i respecte a la jerarquia) la preservació de la tradició, l'estudi i la meditació.











Austràlia, Territori del Nord

Muntanya Urulu
Punt de pas: Muntanya Urulu
Localització: Parc nacional Uluru-Kata Tjuta, Territori del Nord, Austràlia
Descripció: Per al poble “anangu”, Uluru és el santuari del "Temps de la Son", època en que la Terra estava en procés de formació. En aquell temps, herois mig homes i mig animals van portar a terme viatges i proeses, deixant als seus descendents una xarxa de senders i camins a través dels extensos deserts australians, sent Uluru el punt crucial en aquesta intrincada xarxa de rutes, un lloc sagrat on preservar la memòria i la paraula del poble.

Xile, Illa de Pasqua
Rongo rongo
Punt de pas: Moáis
Localització: Illa de Pasqua, Xile
Descripció: El "rongo-rongo" és un suposat sistema d'escriptura tallat amb puntes d'obsidiana o de dents de tauró, del qual no té cap antecedent semblant en tota la Polinèsia. Segons la tradició, fou inventat entre els segles XII-XIII d. C. i és exclusiu de l'Illa de Pasqua, en el Pacífic.

Tahití, Atuona
Noa Noa
Punt de pas: Maison du Jouir de Paul Gauguin
Localització: Atuona, Tahití, Polinèsia Francesa
Descripció: "Noa Noa" és un diari que recull les impressions i pensaments de Paul Gauguin durant la seva estança a Tahití, on va anar a residir per buscar el paradís perdut. Aquesta obra llegendària combina text i il·lustracions per a reflectir la lluita interior del gran pintor i la seva visió del paisatge de Tahití, de la seva gent i de la seva cultura ancestral.












Xile, S
antiago de Xile
Pablo Neruda
Punt de pas: Casa de Pablo Neruda "La Chascona"
Localització: Carrer de Fernando Márquez de La Plata, 192, Santiago, Xile
Descripció: El poeta xilè Pablo Neruda és considerat un dels més grans i més influents del seu segle: "el més gran poeta del segle XX en qualsevol idioma" com reconeix el novel·lista Gabriel García Márquez. En el petit carrer Fernando Márquez de la Plata, en el barri Bellavista, es troba una de les cases més conegudes de Pablo Neruda, anomenada "La Chascona" en honor a Matilde Urrutia, la seva dona.

Argentina, Buenos Aires
Jorge Luís Borges
Punt de pas: Casa de Jorge Luís Borges en el Vell Palerm
Localització: Carrer Jorge Luis Borges 2135, Buenos Aires, Argentina
Descripció: L' escriptor argentí Jorge Francisco Isidoro Luis Borges és un dels autors més destacats de la literatura del segle XX. Pocs escriptors han copsat tant l'imaginació dels humans: el temps, l'infinit, el laberint, la realitat, la mitologia, els espills, etc. La infantesa de Borges va transcórrer a Palerm, un barri que per aquella època es trobava en els marges de la ciutat.

Uruguai, Montevideo
Mario Benedetti
Punt de pas: Bar San Rafael
Localització: Carrer San José 1183 cantonada c. Zelmar Michelín, Montevideo, Uruguai
Descripció: En els seus darrers anys cada matí, el gran poeta, escriptor de contes i literat Mario Benedetti, el poeta de l'amor, del sud i de l'exili, esmorzava en el Bar Rafael : “De vegades entrava en un cafè / acompanyat de la meva solitud / i volia pensar i no pensava / per què a la cantonada de la confusió aliena / em convocava algun silenci simple...” (Poema “En un cafè”, Testimoni d'un mateix, 2008)

Perú, Cuzco
Comentaris Reials dels Inques
Punt de pas: Casa de l'Inca Garcilaso
Localització: Carrer Heladeros, s/n cantonada carrer Garcilaso, Cuzco, Perú
Descripció: Els "Comentaris Reals dels Inques" és un llibre escrit pel primer literat mestís peruà, Inca Garcilaso de la Vega. Segons molts crítics, aquesta és, no només la millor prosa del període colonial del Perú i obra mestra de l'Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616), sinó a més, el text escrit pel peruà més important de la història, pel seu impacte i trascendència.

Brasil, Salvador de Bahia
Jorge Amado i Zélia Gatta
Punt de pas: Fundaçao Casa de Jorge Amado
Localització: Largo do Pelourinho, s/n, CEP 40025-280, Salvador-BA, Brasil
Descripció: Jorge Amado i Zélia Gattai, parella literària i compromesa. Ell, el novelista brasiler més internacional, amb una obra centrada en la vida en el seu estat natal, Bahia, i en el seu compromís polític de denúncia d'injustícies socials. Ella, escriptora i fotògrafa, fou un símbol de la força de la dona brasilera. Quasi seixanta anys d'ininterromput i incessant amor i de lluita per les llibertats.

Cuba, L'Havana
Ernest Miller Hemingway
Punt de pas: Bar El Floridita
Localització: Carrer Obispo, 557 cantonada c. Monserrate, L'Havana, Cuba
Descripció: Hemingway fou un dels principals novellistes i escriptor de contes del s. XX. i guanyador del Premi Nobel de Literatura l'any 1954 per la seva obra complerta. Va viure quasi vint anys a Cuba, on escrigué la seva novel·la "El vell i el mar". Segons conten els cubans, un colorós migdia de l'Havana, Ernest Hemingway visità per primer cop El Floridita, un bar-restaurant de la ciutat. S'assegué a la primera banqueta i ho faria sempre al mateix lloc, on es va erigir un bust en el seu honor a l'any 1954.

Mèxic, Ciutat de Mèxic
Codis Asteques
Punt de pas: Plaça de la Constitució (coneguda com la "Plaza del Zócalo")
Localització: Plaça de la Constitució, Ciutat de Mèxic, Mèxic
Descripció: S'anomenen "Códis Asteques" tres documents nahues del Mèxic antic, que són còpies de documents perduts que daten de l'època precolombina.
En el lloc on actualment està la Plaça de la Constitució es trobava el Temple Major i el Palau de Moctezuma Xocoyotzin.

EUA, San Francisco
Generació Beat
Punt de pas: Vesuvi Café
Localització: 255 Columbus Ave, San Francisco, California, EUA
Descripció: El terme "Generació Beat" es refereix a un grup d'escriptors d'Estats Units de la dècada dels cinquanta, així com al fenòmen cultural sobre el qual van escriure. Alguns elements definitoris són el rebuig als valors americans clàssics, l'ús de drogues, una gran llibertat sexual i l'estudi de la filosofia oriental. El Cafè Vesuvi fou un lloc de trobada habitual per a diversos escriptors de la Generació Beat.

EUA, Asharoken
El petit princep
Punt de pas: La casa Bevin
Localització: 77 Bevin Road, Asharoken, Nova York, EUA
Descripció: Aquest relat curt de l'escriptor i aviador francès Antoine De Saint-Exupéry, pot semblar un llibre infantil per la forma en què està escrit i per la història que conta, en un principi senzilla, però en realitat el llibre és una metàfora en la que es tracten temes tan profunds com el sentit de la vida, de l'amistat i de l'amor. Antoine el va escriure mentre s'hospedava a la Casa Bevin, a Asharoken, Nova York.

Canadà, Dawson
Jack London
Punt de pas: Centre d'Interpretació Jack London
Localització: 8th Ave. and 1st St, Dawson City, Yukon, Canadà
Descripció: En la seva vida literària serien vitals les seves experiències a Klondike, vivint la febre de l'or. D'aquelles vivències en sortirien les seves primeres històries importants. A Dawson City es localitza la cabana on habità l'escriptor durant la seva estança al Yukon.












Sudàfrica, Ciutat del Cap

Nadine Gordimer
Punt de pas: Llibreria Clarke's BookStore
Localització: 211 Long Street, Ciutat del Cap, Sudàfrica
Descripció: Nadine Gordimer, escriptora sudafricana guanyadora del Premi Nobel de literatura de l'any 1991, sempre han tractat d'abordar el tema social de Sudàfrica, amb l'alienació de comportaments humans i la segregació racial com a teló de fons. La llibreria Clarke's BookStore és un establiment llegendari on es poden trobar llibres de Zimbabwe, Namíbia, Moçambic, Swazilàndia, Lesotho, Botswana i, per suposat, tot tipus de llibres sudafricans, des de poesia fins a ornitologia.

Kènia, Nairobi
Karen Blixen
Punt de pas: Casa de Karen Blixen
Localització: Museu Karen Blixen , Carrer Karen, Nairobi, Kènia
Descripció: Karen Blixen, escriptora danesa, plasmà en els seus llibres les experiències viscudes a Àfrica. "Memòries d'Àfrica (1937) és sens dubte la novel·la que la catapultà a la fama a nivell mundial. Inspirada en el llibre, és va filmar la premiada pel·lícula amb Meryl Streep en el paper de Karen i Robert Redford com a Dennys Finch Hatton.

Etiòpia, Aksum
Les Taules de la Llei
Punt de pas: Esglèsia de Santa Maria de Sió.
Localització: Aksum, Etiòpia
Descripció: Segons la tradició etíop, l'esglèsia de Nostra Senyora de Sió alberga tant l'Arca de l'Aliança com les taules de pedra que conteníen els Deu Manaments. La llegenda relata que fou Menelik I, fill del rei Salomó i la reina de Saba, qui s'emportà amb ell els objectes sagrats a les terres d'Etiòpia.

Egipte, Alexandria
Biblioteca Alexandrina
Punt de pas: Bibliotheca Alexandrina
Localització: El Shatby, Alexandria 21526, Egipte
Descripció: L'antiga Biblioteca d'Alexandria fou en la seva època la més gran del món. Situada a la ciutat egípcia d'Alexandria, es creu que fou construída a principis del segle III aC. per Ptlomeu i Soter, i que arribà a contenir fins a 700.000 volums. Una nova Bibliotheca Alexandrina, promoguda per la Unesco, fou inagurada l'any 2003 a la mateixa ciutat.

Mali, Tumbuctú
Fons Kati
Punt de pas: Biblioteca de la famíia Kati
Localització: Tumbuctú, Mali
Descripció: La biblioteca de la famíia Kati es basa en les obres i col·leccions que deixà Ali B. Ziyad-Quti, un musulmà convertit de Toledo que s'establí a la regió de Tumbuctú en el segle XV. Avui en dia, la col·lecció "Fons Kati" consta de 3.000 documents, en àrab, castellà i hebreu. Es refereixen a la llei islàmica, la medicina, la història, la gramàtica, el misticisme, l'astronomia i l'astrologia, la poesia i les matemàtiques.

Mauritània, Chinguetti
Biblioteques del desert
Punt de pas: Qualsevol de les cinc biblioteques.
Localització: Chinguetti, Mauritània
Descripció: La ciutat de Chinguetti fou durant segles un dels centres principals on els pelegrins de la regió es reuníen per emprendre el camí cap a La Meca. També formà part d'un centre d'estudis islàmics d'Àfrica Occidental, als que s'afegien la retòrica, el dret, l'astronomia, les matemàtiques i la medicina. Tot això permeté que aparegueren cinc importants biblioteques, conegudes com "les biblioteques del desert", on encara actualment es guarden nombrosos manuscrits d'avenços científics i textos de l'Alcorà.

Marroc, Tànger
Ibn Battuta
Punt de pas: Tomba d'Ibn Battuta
Localització: Mdina de Tànger, Marroc
Descripció: Ibn Battuta, gran viatger i explorador marroquí conegut internacionalment com a precursor del relat de viatges "Rihla" (Viatge). Els seus viatges es perllongaren per un període de quasi trenta anys i creuen quasi la totalitat del món islàmic conegut estenent-se per l'Àfrica del nord i occidental, el sud i l'est d'Europa, el Pròxim Orient, el subcontinent indi, l'Àsia Central, Xina i el sudest asiàtic.



Punt d'arribada

Barcelona
Don Quixot de la Manxa
Punt d'arribada: Suposat lloc d'hospedatge de Miguel de Cervantes a Barcelona
Localització: Passeig Colom, 2, Barcelona, Catalunya, Espanya
Descripció: La novel·la Miguel de Cervantes Saavedra s'ha escrit com la primera novel·la moderna i una de les millors obres de la literatura universal. Com al cavaller de la trista figura, el llibre errant acabarà també les seves aventures a Barcelona, simbolitzant el final del seu recorregut per mig món.